För dig som hyresgäst
Information om inflytt, utflytt och trivselregler.
Felanmälan
Har någonting hänt i lägenheten? Här gör du felanmälan.
Vid akuta ärenden (ex. läckande rör).
Ring 0156 68 90 77
Dokument och avtal
Här hittar du olika dokument och avtal gällande ditt boende.
Inflyttning
Vad gäller vid tillträde?
Tillträde till din nya bostad sker efter klockan 13.00 på inflyttningsdagen, om annan tid inte annat avtalats. Vid tillträde kvitteras även nycklar för lägenheten.
Behöver jag hemförsäkring?
Det är obligatoriskt för hyresgäster hos Åmyne att ha en giltig hemförsäkring. Detta krav finns främst på grund av omtanke om hyresgästerna. Vid en brand- eller vattenskada riskerar nämligen ersättningsskyldigheten bli mycket hög om hyresgästen kan anses ha varit försumlig. En hemförsäkring innebär att du kan få ersättning vid till exempel vattenläckor, skador, stöld eller brand i lägenheten.
TV & Bredband
De flesta av Åmynes hyresfastigheter har fiber indraget med basutbud av tv-kanaler. Det är upp till varje hyresgäst att teckna eget tv/bredbandavtal.
Elavtal
Innan du flyttar in i din lägenhet bör du teckna ett elabonnemang. I majoriteten av alla fastigheter hos Åmyne har varje hyresgäst sitt eget elavtal.
Flyttanmälan & adressändring
Gör en flyttanmälan så du blir rätt folkbokförd (https://skatteverket.se/flytta)
Skicka in adressändring (https://www.adressandring.se)
Utflyttning
Utflyttning
Du måste säga upp ditt hyreskontrakt skriftligen. Vänligen ladda ned blanketten ovan.
Uppsägningstiden är tre kalendermånader och inleds vid månadsskiftet efter att uppsägningen kommit in till oss. Vid dödsfall gäller en månad. Tänk på att även säga upp eventuell parkeringsplats. Skicka uppsägningsblanketen till adressen nedan.
Åmyne Fastigheter AB/ Åmyne Fastighets AB
Björkevägen 3
61075 Västerljung
Viktigt att tänka på vid utflytt
- Gör en flyttanmälan så du blir rätt folkbokförd (https://skatteverket.se/flytta)
- Skicka in adressändring (https://www.adressandring.se)
- Kom ihåg att avsluta ditt el-abonnemang på rätt dag (meddela ditt elbolag).
Slutbesiktning
Innan du lämnar din lägenhet gör vi en besiktning av lägenheten. Lägenheten ska vara välstädad och avflyttad innan besiktningen. Upptäckts skador eller onormalt slitage är det hyresgästen som får betala för att återställa lägenheten.
Slutbesiktning: Checklista
- Lägenheten ska vara helt avflyttad och all utrustning som tillhör lägenheten ska vara på plats.
- Lägenheten ska vara välstädad. Det är du som hyresgäst som ansvar för städningen.
- Städa även av ditt förråd
- Alla nycklar (lägenhet, garage, förråd, tvättstuga osv), samt kopior du själv gjort, ska lämnas tillbaka.
Trivselregler
För att det ska vara så trevligt som möjligt att vara hyresgäst hos oss, måste alla boende följa de gemensamma trivselreglerna. Det är varje hyresgästs skyldighet att följa dessa regler, tillsammans med bestämmelserna i hyreskontraktet.
Ljud och störningar
Visa hänsyn och respekt mot dina grannar så de inte störs av ljud från din lägenhet. Det innebär bland annat att det ska vara tyst och lugnt i huset mellan 22.00-06.00. Störande aktiviteter (som exv. renovering, fest, stark musik etc.) får endast ske dagtid och under respektabla former. Om du arrangerar en fest, prata med dina grannar i god tid innan och tänk på att du fortfarande är skyldig att visa hänsyn så dina grannar inte störs.
Om du upplever att du blir störd av dina grannar, tag i första hand kontakt med de som stör och berätta på ett vänligt sätt att du störs. Hjälper inte det, kontakta hyresvärden.
Rökning inomhus
Rökning är strikt förbjudet inomhus i lägenheterna, så även i trapphus och i närheten av entréerna. (För skador orsakade av rökning debiteras undantagslöst den hyresgäst som orsakat dem). Visa omtanke om de andra hyresgästerna genom att inte röka för nära någons ventil eller öppna fönster. Tänk på att många människor är mycket känsliga för tobaksrök.
Hemförsäkring
Det är obligatoriskt för hyresgäster hos Åmyne att ha en giltig hemförsäkring. Detta krav finns främst på grund av omtanke om hyresgästerna. Vid en brand- eller vattenskada riskerar nämligen ersättningsskyldigheten bli mycket hög om hyresgästen kan anses ha varit försumlig. En hemförsäkring innebär att du kan få ersättning vid till exempel vattenläckor, skador, stöld eller brand i lägenheten.
Parkering
Parkering är förbjuden på fastigheten, utanför hyrd parkeringsplats.
Husdjur
Ta väl hand om dina husdjur så att de inte stör grannarna eller förorenar på tomtmarken eller i entreerna. Akvarier är förbjudna inom fastigheten, eftersom de utgör en stor risk för vattenskador.
Entréer
Håll rent och snyggt i entréerna. Entréer/trapphus måste alltid vara tomma och framkomliga, det betyder att man alltså inte får ställa ifrån sig exv. soppåsar, skor, leksaker, barnvagnar eller dylikt där. Det här är framförallt viktigt ur ett brandsäkerthetsperspektiv.
Tvättstuga
Sopor och avfall
Sortera dina sopor, tänk på miljön. Använd kommunens återvinningsstation. Använd fettuppsamlare till stekfett och lämna behållaren på återvinningsstationen.
Fast inredning och utrustning
Du måste ha särskilt tillstånd från hyresvärden för att göra ändringar i lägenhetens fasta inredning och utrustning. Det gäller även lägenhetens värme-, vatten- och elsystem. Se alltid till att hålla det framkomligt till elmätare/proppskåp. Hyresgästen ansvarar själv för att byta säkringar, vid behov.
Balkong, altan och fönster
Håll din uteplats fri från snö och is. Lämna inte fönster och dörrar öppna, så att frysskador kan uppstå. Undvik förvaring av brännbart material på din balkong/ altan.
Grillning
Grillning med kolgrill/ gasolgrill på balkong/altan eller uteplats inom 2 meter från huset är förbjuden. Elgrill är tillåtet, om förutsättningarna är sådana att grilloset inte stör någon granne. Grillning med kolgrill/gasolgrill är tillåtet på plats längre bort än 2 meter från huset, om det kan ske utan brandrisk. Kolla alltid vindriktning och avstånd till grannar.
Avlopp
Det är förbjudet att spola ner annat material än det naturliga och toapapper i toaletten. Nedspolning av ex. servetter, fett, tamponger, bindor, skruvar, etc kan orsaka stopp. Använd fettuppsamlare till stekfett och lämna behållaren på återvinningsstationen.
Brand
Se alltid till att utrymningsvägar (främst trapphus) är fria från saker, så att det går lätt att utrymma huset om det skulle börja brinna.
Hyresvärden ansvarar för att utrusta varje lägenhet med brandvarnare, brandsläckare och brandfilt. Hyresgästen ansvarar för att byta batterier i brandvarnare vid behov och att även se till att brandsläckare och brandfilt står på korrekt anvisad plats.
Brandsäkerhet
Släck elden genom att slänga en filt eller liknande över personen. Täta till mot kroppen från huvudet och neråt så att branden kvävs. Det är viktigt att det du släcker med är gjort av naturmaterial. Konstfibrer, som till exempel fleece, tar lätt eld.
Brand i kastrull
Skulle det börja brinna i en kastrull, flytta den från plattan och kväv branden med ett lock. Använd aldrig vatten om det brinner i margarin eller olja, då ”exploderar” det brinnande fettet. Det blir en våldsam brandspridning och du kan bli allvarligt brännskadad.
Brand i TV Vid brand i TV:n, dra ut kontakten. Släck med en handbrandsläckare eller genom att hälla på vatten.
Annan brand
Är branden liten, försök att släcka, men ta inga onödiga risker. Finns handbrand-släckare till hands: ryck ur sprinten, närma dig branden i låg ställning och spruta mot det som brinner, inte mot lågorna. Håll dig under röken.
När du inte kan släcka själv
Har du ingen möjlighet att släcka på ett säkert sätt är det viktigaste att du snabbt tar dig ut. Stäng dörren till rummet där det brinner och stäng också lägenhetsdörren när alla kommit ut. Annars sprids röken ut i trapphuset. Larma 112 och varna grannarna.
Brand på annan plats i flerbostadshuset
Stanna kvar i lägenheten. En lägenhetsdörr står normalt emot en brand i cirka 30 minuter. Våta handdukar hjälper till att täta runt dörren och i brevinkastet. Gå aldrig ut i ett rökigt trapphus och använd aldrig hissen vid brand. Larma 112 och påkalla uppmärksamhet genom fönstret eller balkongen.
Ansvar för att reglerna följs
Det är alltid hyresgästen enligt hyreskontraktet som ansvarar för alla skyldigheter som finns kopplat till boendet. Skyldigheten omfattar både bestämmelserna i hyreskontraktet, trivselreglerna och övriga bestämmelser som återfinns i hyreslagen. Om alla de boende är bra på att följa dessa regler blir det trevligt för alla, om någon missar att följa viktiga regler kan denne hyresgäst i värsta fall få ekonomiska påföljder eller riskera uppsägning.
Felanmälan
För akut felanmälan (om du upptäcker fel i värme, vatten, elektricitet eller avlopp) ska felanmälan göras omedelbart till hyresvärden. Tel: 0156 68 90 77
För mindre akut felanmälan (exv. en trasig spisplatta, droppande kran, kärvande lås, skadedjur) ska felanmälan endast göras via mejl till: felanmälan@amyne.se
Behövs hjälp
Larma 112 om det är akut. Då hamnar du hos en larmoperatör på SOS-centralen. För att få den bästa och snabbaste hjälpen – svara på operatörens frågor om vad som har inträffat, var det har hänt, vilket telefonnummer du ringer ifrån och så vidare. Hjälpen blir inte försenad för att du svarar på många frågor. När du pratar med en operatör, larmar en annan samtidigt räddningstjänsten och skickar den till platsen. Möt upp när hjälpen kommer för att visa vägen och spara tid.